Escola Teresiana

Objectiu del curs

El nostre propòsit per al curs 2024/2025 continua sent:

“Ser escoles de la cura, que promoguin estructures de participació i l'acompanyament de persones i processos per a impulsar la identificació amb el nostre projecte educatiu teresià, el perfil de sortida del qual és una alternativa per a la transformació de la societat”.

“Cuidar el món que ens envolta i conté és cuidar-nos a nosaltres mateixos. Però necessitem constituir-nos en un “NOSALTRES” que habita la casa comuna”.

(Fratelli tutti 17)… perquè al final ja no estiguin “els altres”, sinó només un NOSALTRES.

Amb aquestes paraules del Papa Francesc en la Fratelli Tutti enfoquem aquest curs per a continuar caminant en el propòsit de la Fundació Escola Teresiana, posant la intenció i la mirada en aquest NOSALTRES al qual ens convida.

 

Volem que aquesta sigui la nostra manera de ser alternativa a un món ferit per la injustícia, l’individualisme i la polarització; un món que ens crida a cuidar la vida amenaçada. Aquest tarannà neix del mode radicalment nou de Jesús, en actitud atenta i acurada cap a l’altre.

“Estem cridats a testimoniar l’aliança amb Déu en l’alegria, amb gratitud, mostrant que som persones capaces de crear llaços d’amistat, de viure la fraternitat”.

Des de fa molt temps el terme ALIANÇA (berit en hebreu) ens ha permès apuntar-nos a l’amor infinit del nostre Déu per la seva Creació. L’ALIANÇA per a Déu és una manera de manifestar-nos el seu amor.

D’altra banda, la paraula ALIAT ens permet referir-nos a allò que està lligat a una altra cosa o a aquells que s’uneixen amb la missió d’aconseguir una fi comuna. En la seva entranya tanca anhels de co-creació, col·laboració, esforç col·lectiu, sinergia, compromís…, que ens evoquen la importància de l’educació com a força transformadora.

 

Podem triar entre viure ALIATS o ALIENATS de nosaltres mateixos. Podem consolidar la vida COMPORTATS en el bé o ESTRANYATS de la nostra Casa Comuna: de la pertinença mútua i del futur compartit.

 

El lema d’aquest curs evoca tot això i, a més:

 

  • AL: L’ALTERITAT sorgeix com la idea de veure a l’altre, no des d’una perspectiva pròpia, sinó tenint en compte creences i coneixements propis de l’altre, la qual cosa exigeix tenir un major acostament, diàleg i enteniment sobre l’altre.
  • LIAr: Suposa unir, enrREDar, implicar-se en o implicar-se amb… El Papa Francesc ens diu: “Es necessita una comunitat que ens sostingui, que ens ajudi i en la qual ens ajudem els uns als altres a mirar cap endavant. Que important és somiar junts!”.
  • 2: Convida a superar el monòleg (una sola veu, una sola idea) i acollir la riquesa del diàleg: escoltar i acollir una altra veu, una altra visió, una altra idea, per a posar-les en relació i construir junts. És una invitació sempre nova a discernir, a posar la realitat en diàleg amb Déu com Teresa de Jesús i com Enrique de Ossó.