+34 932 12 33 54
Plataforma Educamos

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Per veure la nostra Política de Cookies feu clic a Més info

Acceptar

Visita al Sincrotró Alba amb els alumnes de 4t ESO

Finalment hem visitat un dels centre de recerca més punters del nostre país. Ho portàvem perseguint feia anys però la gran demanda i els pocs dies que obren les portes a les escoles ho feien complicat.

Aquest passat dilluns, els alumnes de física, química i tecno de 4t d’ESO hem visitat el Sincrotró Alba, emplaçat a pocs quilòmetres de Barcelona i molt a prop del campus de la UAB a Cerdanyola del Vallès.

Aquesta infraestructura científica, en funcionament des del 2016 i formada per un anell de 268 metres de perímetre, permet estudiar l’estructura interna (nivell nanomètric) de diferents tipus de materials de manera molt i mot acurada. Aquesta minuciosa observació s’obté per mitjà d’una llum molt ben treballada que prové de l’emissió de milions d’electrons molt ben sincronitzats i que giren en el seu interior.

Les darreres investigacions, tant privades (500 euros/dia) com públiques (gratuïtes però d’obligats publicació) estan contribuint per exemple a: perfeccionar medicaments pel virus de la malària i del tractament de l’hepatitis C, construir xips cada vegada més petits i de major capacitat per als nostre mòbils, netejar de metalls pesats les terres on hi cultivem tots els vegetals que després mengem, així com estudiar a fons, les capes de pintura a prestigioses obres d’art que han de ser restaurades.

Aquesta visita ens ha servit per concloure de manera estel·lar el bloc del moviment circular i ha estat un tast i qui sap si també font d’inspiració per als futurs científics de casa nostra.

Joan Planas
Professor de ciències d’ESO i BTX

Sincrotro-Alba
IMG20191111094253
IMG20191113174652
IMG20191111102429
IMG20191111100113

TOP