+34 932 12 33 54
Plataforma Educamos

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Per veure la nostra Política de Cookies feu clic a Més info

Acceptar

1r de Batxillerat a l'IQS

“Més fred que el gel, demostracions amb nitrogen líquid”.

Sota aquest suggerent títol, els alumnes de ciències de 1r de BTX vam fer cap, el passat dimecres 6 d’abril, a l’Institut Químic de Sarrià (IQS). Com bé indica el nom, hi vam anar convidats a participar en un taller dedicat a la realització d’experiments amb una gran particularitat: la necessitat de temperatures extremadament baixes, molt per sota dels -20ºC que un congelador convencional ens pot oferir.

Al llarg d’hora i mitja i de la mà del Dr. Carles Colominas, del departament d’enginyeria dels materials, vam poder comprendre millor com és possible que un element tingui un punt d’ebullició de -183ºC, quina propietat adquireixen certs materials a aquest rang de temperatures: la superconducció o quin és el color de l’oxigen liquat (ens reservem el secret) No hi van haver les esferificacions dels millors temps del Bulli, però sí hi va haver temps per “coure” (els biòlegs en diuen desnaturalitzar proteïnes) un ou “en fred” o per jugar a una espècie de “patata calenta” (freda en el nostre cas), on un globus en un frenètic procés d’expansió passava de ma en ma abans d’acabar explotant, en plena expectació d’un bulliciosa sala d’actes.

Agraïm al Dr. Xavier Ramírez la seva acollida, la presentació de l’acte i perquè molt gentilment, a petició d’un grup d’alumnes interessats, va facilitar que ens ensenyessin els laboratoris de química orgànica i de biotecnologia.

Aquesta activitat està emmarcada en el seguit de Pràctiques de Laboratori del Batxillerat Científic que es duen a terme tots els dimecres per la tarda als nous laboratoris de l’edifici de MDM.

IMG9214
IMG9220
IMG9207
IMG9224
IMG9225
IMG9226

TOP